Energielabel opvragen voor woning

Een energielabel opvragen voor uw woning

 

Tot eind 2020 konden woningeigenaren een energielabel opvragen zelf online regelen. Sinds 1 januari 2021 is dit niet meer mogelijk. Vanaf 1 januari 2021 is het noodzakelijk dat een erkend EP-Adviseur op locatie komt om de woning op te nemen. Hierbij wordt voornamelijk gekeken naar de gebouwschil en de aanwezige installaties. Vanaf 1 januari 2022 wordt er daadwerkelijk gehandhaafd wanneer er geen geldig energielabel is bij het verkopen en verhuren van woningen. De boete die geldt voor het ontbreken van een energielabel bij particulieren is vastgesteld op €435,-. De boete komt niet ter vervanging van het energielabel. Na het verstrekken van de boete dient er alsnog een energielabel te worden opgesteld.

 

 

Wist u dat?

Wist u dat een rood energielabel (energielabel G) de woningwaarde tot wel €30.000,- omlaag kan halen ten opzichte van een vergelijkbare woning met een groen energielabel (energielabel A)?
 

 

 

Wat zegt het energielabel over mijn verbruik in de praktijk?

De daadwerkelijke maandelijkse kosten hangen niet alleen af van het energielabel. Met het energielabel wordt gekeken hoe zuinig de installaties zijn en hoe goed de gebouwschil geïsoleerd is. Uiteindelijk telt voor de energierekening ook het gedrag van de consument: hoe zuinig wordt er gestookt, hoeveel warm water wordt er gebruikt, hoe intensief worden de apparaten gebruikt?

 

Wat kost een energielabel voor mijn woning?

De kosten van een energielabel zijn gestegen ten opzichte van voorheen. Voorheen konden woningeigenaren online hun energielabel opvragen, tegenwoordig moet een EP-Adviseur de woning opnemen om het energielabel te kunnen bepalen door middel van een rekenprogramma. Gemiddeld heeft een EP-Adviseur een dagdeel nodig om het energielabel uit te rekenen. Allereerst vindt de opname op locatie plaats, vervolgens begint het kantoorwerk.

Wanneer dit is afgerond wordt het energielabel afgemeld bij de RvO. Het energielabel heeft een geldigheid van 10 jaar. Wanneer deze 10 jaar verstreken zijn dient er een nieuw energielabel te worden aangevraagd. Het kan voorkomen dat in de periode van 10 jaar wijzigingen hebben plaatsgevonden of dat de regelgeving is aangepast. Wanneer dit het geval is kan het label afwijken van het oorspronkelijke label.

 

Hoe kom ik aan een energielabel voor mijn woning?

Een energielabel opvragen en verkrijgen voor uw woning gebeurt in 4 stappen.

U zoekt een erkend EP-Adviseur die bevoegd is om het energielabel voor uw woning op te stellen. Wanneer u van onze service met betrekking tot het verstrekken van een energielabel voor uw woning gebruik wenst te maken verwijzen wij u graag door naar onze contactpagina.
De EP-Adviseur plant met u een afspraak in voor een opname op locatie. Gedurende deze afspraak maakt de EP-Adviseur foto’s en neemt hij de maten van de woning op. Aan de onderstaande gebouwdelen wordt aandacht besteed gedurende het locatiebezoek:

-Gebouwschil
-Beglazing
-Gevels (isolatie en opbouw)
-Dak (isolatie en opbouw)
-Vloeren (isolatie en opbouw)
-Oriëntatie van het gebouw
-Installaties
-Verwarming (cv, warmtepomp e.d.)
-Warm water
-Koeling
-PV(T) Panelen
-Ventilatie

Het locatiebezoek duurt gemiddeld 1 tot 1,5 uur. De exacte tijd die nodig is voor het opnemen van de woning is sterk afhankelijk van de afmetingen en het type woning. Wanneer er in het verleden al verduurzaamd is, is het raadzaam om hiervan de documentatie (foto’s en facturen) te overhandigen aan de EP-Adviseur. Deze documenten kunnen het uiteindelijke energielabel verbeteren.

Na de opname op locatie begint het kantoorwerk voor de EP-Adviseur. De woning wordt berekend aan de hand van de opgenomen gebouwdelen. De berekening wordt opgezet in een rekenprogramma (UNIEC3). Wanneer de berekening is afgerond volgt het energielabel. Dit energielabel wordt ingeladen in de database van de RvO.

Wanneer de RvO de aanvraag van het label beoordeeld heeft krijgt u deze via de EP-Adviseur in pdf versie op de mail. Wanneer het label aan u wordt verstrekt is deze reeds geregistreerd in de landelijke database.

 
 

Een energielabel opvragen: Wat kan Rehouse voor u betekenen?

ReHouse Adviseurs helpt zowel particulieren als ook zakelijke opdrachtgevers met het verkrijgen van een energielabel voor woningen. ReHouse Adviseurs streeft er naar een korte doorlooptijd te kunnen garanderen zodat u uw woning zo spoedig mogelijk na opname in de verkoop/verhuur kunt zetten. Heeft u een energielabel nodig voor uw woning? Dan komen wij graag met u in contact!
 
 
 
 

Veelgestelde vragen

1Wanneer is een energielabel voor mijn woning verplicht?
In principe is een energielabel voor uw woning altijd verplicht bij verkoop of verhuur. Er zijn echter wel enkele uitzonderingen:

-Het kan voorkomen dat uw woning nog een geldig energielabel heeft welke is opgesteld conform het vereenvoudigd energielabel (VEL). Dit VEL heeft (evenals het nieuwe energielabel) een geldigheid van 10 jaar. Wel kan het soms aantrekkelijk zijn om na verduurzamen een nieuw label te laten opstellen: bij sommige hypotheken krijgt u korting wanneer uw label een bepaalde waarde heeft. Ook kunt u een woning voor een hoger maandbedrag verhuren wanneer deze een betere energieprestatie heeft.

-Bij beschermde monumenten is het niet verplicht om een energielabel op te laten stellen.

-Bij vrijstaande gebouwen met een oppervlakte van minder dan 50m2 is het niet verplicht om een energielabel te hebben.

-Bij recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn. En met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het verbruik bij permanent gebruik is het niet verplicht om een energielabel op te stellen.
2Hoe zit het met een nieuwbouwwoning en een energielabel?
Wanneer u een nieuwbouwwoning laat bouwen is het van belang dat er voordat de bouw begint een voorlopig energielabel wordt opgesteld. Dit voorlopige energielabel en de bijbehorende BENG berekening vormen een onderdeel van de omgevingsvergunning. Net voor oplevering komt de EP-Adviseur op locatie langs om het gebouw op te nemen en om het definitieve energielabel op te stellen. Voor meer informatie over het traject bij nieuwbouw verwijzen wij u graag door naar onze pagina over Beng berekeningen woningen.