Energielabel voor een woning

Energielabel voor woning

Het aanvragen van een energielabel voor woning na 1-1-2021

 

Tot eind 2020 konden woningeigenaren hun eigen energielabel zelf online aanvragen. Sinds 1 januari 2021 is dit niet meer mogelijk. Vanaf 1 januari 2021 is het noodzakelijk dat een erkend EP-Adviseur op locatie komt om de woning op te nemen. Hierbij wordt voornamelijk gekeken naar de gebouwschil en de aanwezige installaties.

Vanaf 1 januari 2022 wordt er daadwerkelijk gehandhaafd wanneer er geen geldig energielabel is bij het verkopen en verhuren van woningen. De boete die geldt voor het ontbreken van een energielabel bij particulieren is vastgesteld op €435,-. De boete komt niet ter vervanging van het energielabel. Na het verstrekken van de boete dient er alsnog een energielabel te worden opgesteld.

 
 

Het traject na het verkrijgen van een energielabel

Wanneer het energielabel is afgegeven heeft deze een geldigheid van 10 jaar. Wanneer de woning na 10 jaar wordt verkocht is het noodzakelijk om een nieuw energielabel te laten opstellen. Na de gebouwopname wordt het energielabel opgenomen in de landelijke database van de RvO (Rijksdienst voor ondernemend Nederland).

Om de kwaliteit van het energielabel te garanderen kan het voorkomen dat de certificerende instelling na het afgeven van een energielabel op locatie komt controleren of het energielabel daadwerkelijk volgens de voorschriften is opgesteld. De certificerende instelling waaronder ReHouse Adviseurs opereert is BuildingLabel gevestigd te Zeewolde.

Wanneer er een aantal gelijksoortige woningen worden verkocht mag de adviseur gebruik maken van referentiewoningen. Dit scheelt aanzienlijk in tijd en dus ook in kosten. Wanneer een woning al een energielabel heeft volgens het vereenvoudigd energielabel (VEL) blijft deze geldig tot 10 jaar na aanvraag. Wel zijn de eisen strenger geworden en zal een label wat is aangevraagd op basis van het VEL afwijken van een energielabel die door een EP-Adviseur wordt opgesteld.
 
 
 
 

Wat kan Rehouse voor u betekenen met betrekking tot het verkrijgen van een energielabel voor woningen?

ReHouse kenmerkt zich als een partij die makelaars en hun opdrachtgevers ontzorgt met betrekking tot het verkrijgen van een energielabel voor hun woning. Wanneer een woning in de verkoop of verhuur gaat breekt er voor de eigenaren een hectische tijd aan: veel regelen in korte tijd. Team ReHouse streeft ernaar om juist op dit punt in het traject een betrokken partner te zijn die staat voor kwaliteit.

Naast het opstellen van energielabels voor woningen beschikt ReHouse ook over de expertise om energielabels voor B.O.G. op te stellen. Voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar onze pagina over energielabels B.O.G.. ReHouse staat open voor een samenwerking om de woningen van úw opdrachtgevers snel en goed van een energielabel te voorzien.
 
 
 
 

Veelgestelde vragen

1Is het opstellen van een energielabel altijd verplicht bij verkoop of verhuur?
Nee, er zijn enkele uitzonderingen op het verplichte energielabel. Deze uitzonderingen zijn:

1. Beschermde monumenten waarvan de monumentale status staat vastgesteld in de Erfgoedwet of volgens provinciale en/of gemeentelijke museumverordeningen.

2. Vrijstaande gebouwen van minder dan 50 m2 gebruiksoppervlakte zijn vrijgesteld van de energielabelverplichting.

3. Recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn, zijn vrijgesteld van de energielabelverplichting.
 
 

Voor meer uitzonderingen verwijzen wij u graag door naar de website van Milieu Centraal.

Wilt u meer weten of een energielabel voor woning(en) of kantoorpanden? Wij helpen u graag met al uw vragen over energielabels of het verduurzamen van uw woning of bedrijfspand. Neem vrijblijvend contact op met ons om uw situatie te bespreken.