BENG berekening Woningbouw

Een BENG berekening voor de woning? Bekijk de mogelijkheden!

 
Als onderdeel van de omgevingsvergunning voor nieuwbouw is sinds 1 januari 2021 een BENG berekening noodzakelijk. Dit geldt voor zowel woningbouw als utiliteitsbouw. De berekening dient gemaakt te worden door een erkend EP-Adviseur. ReHouse adviseurs beschikt over de expertise om deze BENG berekeningen op te stellen voor zowel woningbouw als utiliteitsbouw.

De energieprestatie bij een BENG berekening

De energieprestatie bij BENG wordt bepaald aan de hand van 4 individueel te behalen eisen:
  • De maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr).
  • Het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr).
  • Het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten (%).
  • Temperatuuroverschrijding (TOjuli).
 
 
 
 
Deze 4 eisen dienen allemaal te voldoen aan de in het Bouwbesluit gestelde minimale grenswaarden. Nieuwe woongebouwen moeten aan de BENG eisen worden getoetst op gebouwniveau (pand-id). Daarnaast moet er per individueel verblijfsobject (appartementen, penthouse, e.d.) een aparte registratie van het energielabel worden gedaan.

In het onderstaande schema zijn de verplichtingen omtrent de BENG berekeningen en energielabels voor woningbouw gevisualiseerd:
Energielabel voor woning
 
 
HET VERLOOP VAN HET PROCES
Vooraf aan de uitvoering van het bouwproces wordt er door de erkend EP-Adviseur een BENG berekening voor de woning gemaakt op basis van de ontwerpen en de technische omschrijving/bestek. Aan de hand van deze berekening en het voorlopige energielabel wordt de omgevingsvergunning voor de woning aangevraagd. Net voor de oplevering wordt er een gebouwopname ingepland door de EP-Adviseur. Deze komt op locatie om vast te stellen of de woning conform de BENG berekening is gerealiseerd.

Tijdens de bouw van een woning komt het voor dat er het een en ander wijzigt wat niet is doorberekend in de oorspronkelijke BENG berekening. Hierbij valt te denken aan wijzigingen in de installaties of de gebouwschil. Wanneer dit gebeurd voldoen de berekende kwaliteitscertificaten niet meer en kan het voorkomen dat de daadwerkelijke BENG-waarde enigszins afwijkt van de oorspronkelijke eerste BENG berekening die is opgesteld voor aanvang van de bouw van de woning.

Op basis van de gebouwopname net voor de oplevering van het bouwwerk wordt de definitieve BENG berekening opgesteld op basis van de daadwerkelijke prestatie van het bouwwerk. Hieruit komt het definitieve energielabel. Dit energielabel is wettelijk verplicht en geeft de consument inzicht in de prestatie van het door hem of haar aangekochte pand.
 
 
BENG berekening Woningbouw
 
 


WAT KAN REHOUSE VOOR U BETEKENEN IN DIT TRAJECT?
ReHouse kenmerkt zich als een partij die vanaf het eerste idee betrokken is bij uw woningbouwprojecten. Hierdoor kijken wij samen met u als vakman naar de invulling van de eerste berekening en zoeken we een weg om de BENG berekening zo eenvoudig mogelijk te implementeren in úw bouwproces. Gedurende het bouwtraject begeleiden wij u met het aanleveren van de benodigde documentatie. Wanneer de woning (bijna) gereed is voor oplevering komen wij op locatie langs voor de definitieve opname. Wanneer het nodig is om de luchtdichting te controleren kunnen wij een blowerdoortest uitvoeren.

Voor meer informatie over deze aanvullende service verwijzen wij u door naar onze pagina over de blowerdoortest. Na deze laatste opname wordt de woning definitief afgemeld bij de Rijksdienst voor ondernemend Nederland. Vanaf dit moment is de woning gereed voor oplevering en heeft het definitieve energielabel een geldigheid van 10 jaar.
 

 
 

Veelgestelde vragen

1Is een BENG berekening bij nieuwbouwwoningen altijd verplicht?
Ja, vanaf 1 januari 2021 moet voor alle nieuwbouwwoningen een BENG berekening worden opgesteld conform de NTA8800.
2Hoe zit het met BENG en energielabels?
Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG) hebben een EPC van bijna nul. Uit de BENG berekening volgt het energielabel. Nieuwbouw woningen worden momenteel gebouwd volgens de BENG normen, dit houdt in dat deze bouwwerken minimaal een energielabel A hebben.


Heeft u nog vragen en opmerkingen met betrekking tot de BENG berekeningen bij nieuwbouw woningen? Neem dan gerust contact op via onze contactpagina! Team ReHouse staat u graag te woord.