Energielabel voor een woning

Energielabel BOG

Energielabels advies voor bedrijfsonroerend goed

 

Evenals bij woningen is het ook voor bedrijfsonroerend goed verplicht om een energielabel B.O.G. te hebben bij de verkoop of verhuur van een kantoorpand (of een deel daarvan). Bij B.O.G. gaat deze verplichting nog verder dan bij woningbouw: daar waar de uitkomst van het label bij woningen geen consequenties heeft voor de bewoonbaarheid is het bij B.O.G. (kantoren) verplicht om op 1 januari 2023 minimaal een energielabel C te hebben.

Wanneer het kantoor op 1 januari 2023 niet over een energielabel C beschikt mag het pand officieel niet meer als kantoor gebruikt worden. Wanneer B.O.G. wordt verkocht of verhuurd zonder een geldig energielabel riskeert de opdrachtgever een boete die hoog kan oplopen. De boete geldt niet als vervanging van het energielabel: er dient na het opleggen van een boete als nog een geldig energielabel te worden verstrekt.

De Nederlandse overheid wil in 2050 naar een circulaire economie toe, om deze reden is het raadzaam om het B.O.G. nu al aan die eis te laten voldoen.

Hoe wordt het energielabel voor B.O.G. opgesteld?

Het traject voor het verkrijgen van een energielabel voor B.O.G. is vergelijkbaar met energielabels voor woningen. Het verschil zit hem voornamelijk in de vaak complexere installaties, de grotere afmetingen en de verschillende functies binnen het pand. Daarnaast wordt bij B.O.G. de verlichting en bevochtiging van het pand meegenomen wat bij woningen niet het geval is. 

Net zoals bij de woningen plant de EP-Adviseur een afspraak op locatie in om te kijken naar:

  • De afmetingen (gebruiksoppervlakte en afmetingen van gevels en kozijnen)
  • De aanwezige isolatie (dak, gevels, vloeren)
  • De aanwezige installaties (cv, zonnepanelen, warmtepomp, ventilatie e.d.)

Energielabel B.O.G.

Het energielabel voor B.O.G. wordt opgesteld volgens de NTA8800. De NTA8800 is vertaald naar werkbare documenten: de ISSO 75.1 (Utiliteitsgebouwen) en de ISSO 82.1 (Woningen). Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid en de energieprestatie van het pand op het moment van opname. B.O.G. met een energielabel A++++ is het meest energiezuinig. Wanneer het pand een label G heeft is het pand niet energiezuinig.

Aangezien alle kantoren over een label C moeten beschikken is het na het opstellen van het energielabel mogelijk om een maatwerk advies te laten opstellen om zo inzicht te krijgen in de maatregelen die genomen moeten worden om het pand naar energielabel C of beter te krijgen. Naast inzicht in de verschillende maatregelen kan ook inzicht worden verkregen in de daar bijbehorende kosten. Evenals bij woningen wordt er onderscheid gemaakt tussen basis en detailopnames.

Bij bestaande B.O.G. is een basisopname voldoende om inzicht in het energielabel te krijgen. Wanneer het een nieuwbouw betreft is het verplicht om een BENG berekening te laten opstellen met een voorlopig energielabel. Vlak voor de oplevering wordt het gebouw nogmaals doorgerekend en volgt het definitieve energielabel. 

 
 
 
 

Het traject na het verkrijgen van een energielabel voor B.O.G.

Het energielabel voor B.O.G. heeft een geldigheid van 10 jaar. Bij verkoop of verhuur na de termijn  van 10 jaar is het verplicht om een nieuw energielabel te laten opstellen. Bij het opstellen van dit nieuwe energielabel wordt er aan de hand van de gebouwopname een nieuw energielabel opgesteld. Nadat het energielabel is vastgesteld wordt deze opgenomen in de landelijke database van de RvO (Rijksdienst voor ondernemend Nederland).

ReHouse Adviseurs stelt energielabels op onder supervisie van BuildingLabel gevestigd te Zeewolde. BuildingLabel controleert steekproefsgewijs of de energielabels conform de geldende eisen zijn opgesteld. Deze steekproeven garanderen een kwalitatief hoogwaardig energielabel!  

 

 
 

Wat kan Rehouse voor u betekenen met betrekking tot het verkrijgen van een energielabel voor B.O.G.?

ReHouse Adviseurs gaat geen uitdaging uit de weg! Samen met onze opdrachtgevers streven wij ernaar het proces omtrent het verkrijgen van een energielabel voor B.O.G. zo optimaal mogelijk te organiseren. Zoekt u nog een betrouwbare partij voor het opstellen van energielabels voor uw B.O.G. dossiers?
Team ReHouse helpt u graag verder! Naast energielabels voor B.O.G. is ReHouse tevens úw partner als het gaat om energielabels voor woningen. Voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar onze pagina energielabel voor woningen. Wij kijken uit naar een eventuele samenwerking!
 
 
 
 

Veelgestelde vragen

1Is een energielabel C verplicht voor alle B.O.G.?
Nee, een energielabel is alleen verplicht voor kantoren. De overheid is wel aan het kijken naar de mogelijkheden voor winkelpanden maar tot op heden is er nog niks vastgesteld over deze vorm van B.O.G.. Daarnaast zijn alle industriefuncties uitgesloten van de energielabelplicht.
 
 

Voor meer uitzonderingen verwijzen wij u graag door naar de website van Milieu Centraal.